Insòlit Festival

“La ciutat és gent”, Sòfocles.

L’ INSÒLIT, Festival d’Intervencions Efímeres als Patis de Palma és una iniciativa de la Plataforma d’Iniciatives per a l’Acció Cultural La Insòlita, organitzat pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca i amb el suport d’altres institucions com l’Ajuntament de Palma, la Universitat de les Illes Balears, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, l’Escola de Disseny de les Illes Balears, a més d’altres institucions, centres educatius i empreses implicades.

 

L’objectiu principal de l’INSÒLIT és fomentar l’interès de residents i visitants envers el patrimoni arquitectònic, cultural i creatiu de la ciutat de Palma.

 

Per altra part, l’INSÒLIT vol impulsar i fer conèixer la riquesa creativa del nostre territori, destacant la seva excel·lència i fent visible el seu llegat. La vinculació de Mallorca amb la creativitat és de sobres coneguda i amb aquest esdeveniment es vol reivindicar la vàlua d’aquesta influència en l’obra de nombrosos intel·lectuals i artistes. Una influència que en cap cas no es pot donar per exhaurida i que avui en dia artistes i creadors locals i foranis segueixen conreant. És per això que l’INSÒLIT es vol convertir en un punt de trobada, un espai d’intercanvi i discussió amb creadors i teòrics d’arreu que segueixin fomentant i consolidant aquest actiu creatiu insular.

L’INSÒLIT neix amb una clara voluntat de transversalitat i es converteix en un gran esdeveniment cultural a partir de diferents accions culturals que tindran lloc durant la setmana del Festival:

 

Exposició d’intervencions efímeres
als patis de Palma

 

Eix conductor del Festival. Diferents artistes intervindran als patis de Palma amb unes instal·lacions efímeres que proposen una aventura sensorial, una mirada poc convencional cap a aquests espais patrimonials.

 

 

Cicle de conferències

 

Cicle de conferències entorn el patrimoni arquitectònic de la ciutat de Palma i les diferents estratègies d’actuació.

 

 

Ruta guiada

 

Ruta guiada de la mà de l’historiador Gaspar Valero per els diferents patis intervinguts durant el Festival.

 

Mini-INSÒLIT

 

Taller familiar amb l’objectiu d’apropar als més petits la cultura, el patrimoni, la arquitectura i el disseny.

Insòlit Festival

Un projecte transversal

Creadors Locals

Mallorca és un territori creatiu que cal desenvolupar i promocionar.

Institucions

Implicació a tots nivells

Educació

Com a motor per a la Cultura

Visitants

Una proposta per a tots els públics!

Empreses

Noves economies per a noves sinèrgies

Gènesis del Projecte

Els patis de les cases senyorials de Palma constitueixen un conjunt emblemàtic de l’arquitectura, les vivències i el patrimoni de la ciutat. Escriptors, cronistes, viatgers…, tots coincideixen a remarcar que l’arquitectura de Palma té en les cases urbanes un dels referents més importants. I això, sens dubte, perquè l’element arquitectònic més significatiu dels casals són els seus patis.

 

Aquests espais, on s’hi reunien els veïns i es feia vida social, es tornen a omplir de vida i experiències amb l’INSÒLIT.

 

Durant la celebració del Festival, al mes de juliol, els equips participants construeixen la seva proposta que romandrà oberta durant el dia, per a que els visitants participin d’ella i esdevinguin protagonistes de la intervenció. El caràcter directe i quasi espontani d’aquesta manifestació artística permet l’intercanvi constant amb el públic i amb l’entorn, de manera que els patis esdevenen escenaris màgics, canviables en el temps.

 

Entre tots els patis intervinguts al Festival, ubicats a tota la zona del Nucli Antic de Palma, es crearà una ruta de redescobriment de l‘arquitectura més singular i representativa de la ciutat on la imaginació i el diàleg entre entorn, acció i públic esdevé el protagonista.

PATRIMONI

CREATIVITAT

DESCOBRIMENT

Premis i reconeixements

2017

Participació a les jornades CultSurfing, reconeixement als projectes culturals singulars.

2018

Premi AJAC (2018) en l’Àmbit H. Difusió i divulgació de l’arquitectura.